Спор за съдбата на символа на СливенТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Старият бряст да се превърне в произведение на изкуството - това реши анкета сред гражданите на Сливен. Общественото допитване е по идея на кмета Стефан Радев, според когото дървото е част от историята на Сливен, емблема за поколения. Дървото е сухо, с коренова система и израснали издънки, които могат да наследят болестта му. В допитването, започнало от началото на ноември и продължило до края на 2020 г.,  са гласували общо 2 163 души, от тях 1 392 души (64.4 процента) са избрали да бъде изработено произведение на изкуството, 35.6 процента (771) души са предпочели засаждане на ново дърво. Община Сливен ще сформира обществен съвет, който да проведе конкурс за идейни проекти. В него ще бъдат поканени художници, архитекти, проектанти, граждански сдружения и др. Според Петър Грабчев, който притежава павилион за сувенири в непосредствена близост до Стария бряст и сам се занимава с дърворезба и приложни изкуства, трябва да се направи скулптурна фигура, която да увековечи паметта на "съгражданина" на сливналии - Стария бряст. "Паметник ще се впише добре в архитектурния облик на града", смята той, като си го представя във формата на стилизирано дърво. Според сливналията Йордан Чолаков и двата варианта, решаващи съдбата на вековното дърво, са неправилни. Той посочи, че това е последният бряст от някогашна огромна гора. Старият бряст, който е един от символите на град Сливен, е на стотици години, а през 2014 година получи и титлата Европейско дърво на годината. Видео - Велина Василева. Монтаж - Валя Ковачева.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg