Софийската опера и БТА отбелязват заедно 130-годишнината на професионално оперно изкуство у насНа днешния Световен ден на операта БТА подписа договор със Софийската опера и балет за отбелязване на 130-годишнината на професионално оперно изкуство у нас. Подписите си под документа сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и ръководителят на националната опера акад. Пламен Карталов.
 
Световният ден на операта се отбелязва отскоро - от 2019 година. "Тогава Opera Europa обявява деня на рождения ден на двама бележити композитори - Бизе и Щраус, за световен ден на операта", разказа Кирил Вълчев. През 1891 година в София се играе първото цяло оперно представление - "Трубадур" от Верди. С това се поставя началото на Народната опера. Три имена са в първата оперна трупа в България - Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев.
 
"През тази година и половина на епидемии Софийската Опера и балет доказа, че дори и без публика намира начин да свързва хората със силни емоции. Това е институция, с която може да се гордее българската държава", каза още Вълчев.
 
"За БТА, която се оказва една идея по-млада от операта, е чест, че маестро Карталов прие споразумение. То предвижда системно разпространение на информация в българската и английската емисия на БТА - за дейностите, примерите и звездите на Софийската опера", каза още генералният директор на БТА.
 
"Правим този договор в името на едно партньорство, което е значимо, не само заради идеята, но и заради ефекта от него. Защото винаги информацията трябва навреме да стига до нашата публика. Ние работим заради нея, не само в страната, но и по целия свят", отбеляза акад. Карталов.
 
Бих искал да изкажа не само личната си подкрепа, но и подкрепата на БТА - за инициатива, за която академик Карталов настоява няколко години - създаването на национален музей на оперното изкуство, каза още генералният директор на БТА.
 
Академик Карталов обясни, че по темата има "над 100 страници писма, прехвърляния на отговорност, на четири министерства". И то, не защото операта иска да направи един свой локален архив, а да даде достъп на публиката и на всички фенове на нашето изкуство да се докоснат до една реликва, до едни уникати, които заслужават да бъдат видени, а не да стоят в кашони, по тавани и мазета, посочи още Карталов.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg