Изложбата "Четири локални бедствия в България" започна представянето си от ПерникИзложбата "Четири локални бедствия в България" /Етнологичен поглед/ започна представянето си от Перник, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Милан Миланов. Експозицията е дело на Института по етнология и фолклористика с Етногафски музей при БАН. Обект на изследването са земетресението в Перник през 2012 г., наводнението и свлачището в село Аспарухово през 2014 г., шапът в Странджа през 2011 г. и експлозията в село Хитрино през 2016 г. В основата на изложбата е научен проект на екип етнолози с ръководител доц. д-р Еля Цанева.  Екипът е осъществил общо 179 дни теренни командировки за четирите дестинации.

В  изследването е проследена цялата скала на бедствията - от факторите и нишите на уязвимост и риск, през хода на разгръщане на бедствието и реакцията на населението, до неговото преодоляване и нормализиране на живота. В седем тома ще бъдат публикувани материали за действията на хората и институциите, как реагират хората и се възстановяват, каза Милан Миланов. Според него изследването предизвиква интереса не само на научната общност. Директорът на РИМ - Перник обаче е категоричен, че е необходимо да се засили обучението по гражданска защита в училище, защото младите хора не знаят как за реагират при бедствие.

Репортер и оператор - Елка Робева 

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg