Списанието "Роден глас" - Чехия, е тазгодишният носител на наградата на фонд "13 века България"Списанието "Роден глас"-Чехия получи тазгодишната награда на Националния дарителски фонд /НДФ/ "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медиа в чужбина.

Отличието беше връчено от изпълнителния директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова на главния редактор на списанието - Камелия Илиева, в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил по време на Шестнайсетата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Наградата е придружена от парична премия от 2000 лева.

Слава Иванова отбеляза, че към отличието има и малка книжка, тъй като тази година Фондът навършва 40 години от създаването си. Нека светлината в картините на Майстора да озарява вашия път, да дава смисъл и посока на помислите ви, пожела тя пред участниците в медийната среща.

Камелия Илиева благодари за наградата и посочи, че тази година сп. "Роден глас" чества 50 години. Така че, аз приемам тази награда като признание за тези, които някога, през лятото на 1971 г., в някогашна Чехословакия, Братислава, са проправили пътеките, за да можем ние днес уверено да вървим по пътя на съхраняването на нашата национална идентичност за българите в Чехия, допълни тя.

Тази награда е пример, че, българите, ценим традициите си, където и да сме по света, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Българската държава, НДФ "13 века България" също подкрепя българските медии по света, допълни той.

Списанието "Роден глас" - Чехия, което е издание на Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, е осмият носител на отличието. Списанието излиза шест пъти в година, на всеки два месеца.

"Роден глас" е сред най-старите медии, издавани от българите в Европа, извън територията на България. Първият брой е отпечатан през юни 1971 г., въпреки че дълго време погрешно е смятано, че излиза от 1972 г. Първо, "Роден глас" се ражда в Братислава сред тамошните българи. Започва да излиза като вестник два пъти в месеца и се печата в гр. Прешов, Източна Словакия, където има печатница с азбука.

Наградата за българска медиа в чужбина е учредена през 2013 г. от Националния дарителски фонд "13 века България" в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. Отличието се връчва всяка година по време на световните срещи на българските медии, организирани от БТА и Асоциацията на българските медии по света. През 2020 г. наградата не е връчена, защото заради пандемията от коронавирус не е организирана световна медийна среща.

Шестнайсетата световна среща на българските медии се провежда в партньорство с Рилската света обител, община Кюстендил, Националния дарителски фонд "13 Века България", Държавния културен институт към министъра на външните работи, Студентското читалище "Свети Климент Охридски", Сдружение "ГЛАС" - Босилеград, "България Ер", Сдружението за модерна търговия, Пощенска банка и EasyPay.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg