Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на газопровода "Балкански поток" от Селановци до Горни Дъбник Газопроводът се строи с пълна мощност, по график. Това заяви пред журналисти министър-председателят при инспекцията на изграждането на газопреносната инфраструктура в участъка до кранов възел Горни Дъбник. Той посочи, че е прелетял с хеликоптера от Селановци до землището на Горни Дъбник за 45 минути над изграден газопровод - на много места е под земята, на другите се работи с пълни обороти - около 400 работника. "По над 5 км на ден се работи", подчерта Борисов.  Трасето на газопровода преминава през територията на 11 области, а в момента се работи по участък с дължина 45,2 км, разположен на територията на област Плевен. Към момента са доставени тръби за 215,20 км. По думите му по проекта са доставени 18 хиляди тръби общо, а допълнително 3700 са на бургаското пристанище.

Премиерът изтъкна, че се работи впечатляващо бързо и че строителните дейности се изпълняват в график по всички български и европейски процедури. "България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел - газов хъб "Балкан" - защото той ще обслужва Балканите", акцентира още Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че сроковете за изпълнението за изграждането на "Балкански поток" ще бъдат спазени и цялото трасе ще бъде готово в края на май.

"Ние имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната мрежа. България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси", отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че заедно с изграждането на интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация.
Заедно с премиера в инспекцията участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Видео и текст: Малин Решовски. Монтаж: Емил Граничаров.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg