121 години часовникът на храм "Св. Димитър" във Видин отмерва времетоСто двадесет и една години часовникът на храм "Св. Димитър" във Видин отмерва времето. Ден след ден, месец след месец, година след година, вече над век на всеки четвърт, половин и кръгъл час камбаните известяват времето.

Днес - 26 октомври -Димитровден, камбаните на катедралния часовник за поредна година ще възвестят радостната вест за настъпването на духовния празник на Видин и с медния си звън ще почетат Свети Димитър Солунски  и храмовия празник на катедралата в града.

Според някои изследователи това е най-старият кулов часовник в България, който все още работи. Той е изработен е от мюнхенската фирма "Манхард" през 1900 година. Отдавна фирмата е фалирала и не съществува. Църковен часовник с подобен механизъм, поставен преди повече от век, е единственият работещ в Европа.

Часовниковият механизъм бе поддържан няколко десетилетия от Николай Маринов до неговата кончина преди 2 години.

Специалистите са категорични, че часовникът е изразходвал по-малко от една трета от капацитета си и може да работи още 300-400 години. В  България няма аналог на този прост и съвършен механизъм.

Днес камбаните отново ще зазвънят празнично, защото за видинчани отдавна църковния часовник е един от символите на града, който им напомня за превратностите на времето.

Репортер и оператор - Ирена Данаилова

Монтаж - Валя Ковачева

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg