Позиция на БСП-Сливен относно мерките на Централния епизоотичен съвет срещу разпространението на африканската чума по свинете

  • 08.08.2019
  • Сливен
  • 34:11 мин.

 В България трябва да заработи национален кризисен щаб за справяне със заболяването "Африканска чума по свинете". Това заяви днес в Пресклуба на БТА в Сливен народният представител от БСП Кольо Милев. По думите му, страната е изправена пред "свински Чернобил" в следващите месеци.
   Според него епизоотичната обстановка в момента е заради безхаберието на компетентните органи, продължаващо вече две години. Не са били взети необходимите мерки за да се предотврати заболяването. Милев определи оградата, построена за да спира дивите прасета от Румъния като бутафорна.
   Депутатът подкрепи исканията на засегнатите от превантивните мерки стопани, сред които да бъдат регистрирани животните в районите, където няма установено заболяване, държавата да дезинфекцира и в малките стопанства и т.н. Той е разговарял с протестиращите вече седми ден хора край сливенското село Крушаре, като подчера, че протестите са заради липсата на диалог между управляващите и хората.
   Милев заяви още, че ще бъде поискано удължаване на ловния сезон след нова година.
   Съществува наредба от 2006 година, регламентираща мерките срещу АЧС, но тя не се спазва, каза Атанас Делибалтов, председател на Общински съвет на БСП-Сливен. Според документа се евтаназират само доказано болни животни. По думите му, решението да бъдат умъртвявани прасета в 20-км зона, защитава индустриалинте ферми за сметка на дребните стопани. "Животните се умътвряват не доброволно, а "доброзорно", което е тоталитарен подход", допълни той.Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg