Южният остров на Нова Зеландия регистрира първислучай на ковид от близо година

SC 03:59:01 23-10-2021
NN0357.014
Нова Зеландия - коронавирус - статистика

Южният остров на Нова
Зеландия регистрира първи
случай на ковид от близо година


Уелингтън, 23 октомври /БТА/
Новозеландският Южен остров установи първи случай на коронавирус от близо година, съобщиха днес здравните власти, предаде ДПА.
Последните случаи на зараза, предавана вътре в общността, без да се отчитат преносители, пристигнали от чужбина, бяха през ноември 2020 г., когато две медицински сестри от център за карантиринани дадоха положителни проби.
Властите проучват сегашния източник на зараза, но се смята, че той е свързан с огнище на Делта варианта на Северния остров.
Човек от Бленхайм в североизточната част на на Южния остров е дал положителна проба късно снощи, съобщи здравното ведомство.
Той пристигнал от Северния остров на Южния и там получил болки в гърлото.
За момента рискът от разпространение на зараза се преценява като нисък.
Окланд - най-големият в Нова Зеландия град с население от 1,7 милиона, разположен на Северния остров, е поставен под строги ограничения. Те бяха въведени след установяване на единичен случай на 18 август. Понастоящем броят на случаите в това огнище достигна 2389.
Нова Зеландия регистрира вчера рекордните 129 нови случаи на КОВИД-19, а в четвъртък за пръв път достигна трицифрени числа.
Около 86 процента от подлежащото на имунизиране население вече е получило първа доза ваксина, а 69 на сто от жителите на Нова Зеландия са напълно ваксинирани.
С населението си от 5 милиона, досега Нова Зеландия е регистрирала около 5000 случаи на ковид и 28 починали от началото на пандемията.
/Петя Гергова/
/НН/