Австрия предвижда локдаун за неваксинираните при обостряне на пандемичната ситуация

SC 01:09:01 23-10-2021
NN0107.007
Австрия - коронавирус - неваксинирани

Австрия предвижда локдаун
за неваксинираните при
обостряне на пандемичната ситуация


Виена, 23 октомври, /специално за БТА от Цветана Делибалтова/.
На пресконференция, предавана късно снощи по австрийската телевизия, федералният канцлер Александър Шаленберг и министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн направиха изявления за решенията, взети след заседание на правителството с ръководителите на австрийските провинции за справяне с коронакризата.
Към тристепенния план на мерките, ориентиран според заетостта на болничните легла в интензивните отделения, се прибавят още две нови степени.
Изменение има в съществуващата досега трета степен на плана, при която се предполага, че са заети 400 интензивни легла от общо около 2000. Мерките, предвидени в този случай, се прилагат веднага, без да се изчаква седемдневен срок, както при степените 1 и 2, където съответно заети са 200 и 300 интензивни легла.
В добавените от вчера вечерта две нови степени - 4 и 5, мерките засягат неваксинираните лица, към които канцлерът отправи апел да се ваксинират възможно най-бързо, за да се защитят и да проявят солидарност към околните.
При четвърта степен, която се включва при 25-процентна заетост на интензивните легла, или 500 легла, веднага се задейства правилото единствено ваксинираните и оздравелите да имат достъп до заведенията за хранене, хотелите и масовите мероприятия, както и до болниците и домовете за възрастни.
На работното си място неваксинирани ще могат да ходят единствено след отрицателен ПСР-тест. Антигенните тестове не се зачитат.
При пета степен, която се активира при 30-процентно натоварване на интензивните легла, равностойно на 600 легла, се въвежда локдаун за неваксинираните. Мерките за тях ще са същите както налаганите в миналото локдауни. Неваксинираните ще имат право да напускат домовете си само в строго определени случаи - за да ходят на работа, за да си купуват храна или за посещение на лице от тесния семеен кръг.
/НН/