Музеят на авиацията край Пловдив отбелязва 30 години от създаването сиМузеят на авиацията край Пловдив, който е част от НВИМ, днес отбелязва 30 години от създаването си. Преди 30 години в сбирката на Военно-въздушните сили на България са вложени усилията на командването на ВВС, на много доброволци, на много хора, които през годините са изкушени от идеята Българските ВВС да имат свое място, където може да се съхранява паметта за тях, разказа директорът на музея Рада Банялиева.

След повече от 70 години от началото на идеята за това, през 1991 година, до Авиобаза Крумово и до гражданското летище на Пловдив, е открита първата музейна сбирка, която поставя началото на Музея на авиацията. 30 години по-късно могат да се видят много неща, включително летателни апарати, вещи на пилоти и техници, много снимки и документи, допълва Банялиева. Смятам, че във вътрешната експозиция може да се види историята на българската авиация, разказва тя и и уточнява, че не и в детайли, тъй като не разполагат с много пространство, но основните репери и важни моменти от нея правят впечатление на посетителите.

Във външната експозиция са разположени над 64-65 летателни апарата, като могат да се видят експонати, които са свързани с историята на българските въздушни войски по времето на Втората световна война, както и екземпляри на превъоръжаването на ВВС с руска техника след войната, допълни още Рада Банялиева. Според нея експонатите могат да илюстрират много добре както бойната, така и гражданската, спортната и селскостопанската авиация. По думите й посетителите са абсолютно задоволени откъм разнообразие на летателни апарати. Със съжаление обаче допълва, че не могат да представят експонати от първите самолети при зараждането на авиацията, защото по думите й в годините при вземането на погрешни решения са били унищожено.

Годишнината се отбелязва и с книгата "Българската бойна авиация 1939 - 1955 година - спомени". С нея се поставя началото на издаването на спомени, които се съхраняват във фонда на нашия музей, каза още директорът. Според нея това е жест към верните почитатели на авиацията, защото историята трябва да се споделя. Много малка част от това, което съхраняваме в нашите фондове, можем да покажем на посетителите, затова ще започнем да отпечатваме всичко като спомени и мемоари, обяви Банялиева. Така, по думите й, посетителите ще могат да четат и съпреживяват моменти от историята на българската авиация.

Репортер и оператор - Дима Шопова

Монтаж - Валя Ковачева

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg