С премиерата на "Незнайко в слънчевия град" започва програмата за 75-годишнината на кукления театър в ПловдивС премиерата на представлението "Незнайко в слънчевия град" започва програмата, посветена на 75-годишнината на Държавен куклен театър - Пловдив, каза за БТА Венера Фингарова, експерт "Връзка с обществеността" на театъра. За първи път пред широката публика пиесата, с режисьор Елица Петкова, ще бъде играна на 15 януари. Спектакълът е интерпретация върху романа на Николай Носов с познатия за всички деца герой Незнайко, уточнява Фингарова.

По повод годишнината се подготвя и за първи път в Пловдив да бъде представена бебешка пиеса - за деца от 6 месеца до година и половина, която е с работно заглавие "Аз съм". В момента се работи и допълнение към летописа на кукления театър, създаден за 70-ата му годишнина, допълни Фингарова. По думите й малко повече ще се разкаже за историята на сградата, като акцент ще бъдат събитията от 2016 до 2021 година. Заедно с фестивалното сдружение "Двама са малко - трима са много" тази година ще се проведе фестивалът TheatAir за открити събития в градска среда, като организаторите очакват една много интересна международна програма. До края на този театрален сезон ще се реализира, отново в партньорство със сдружението и с помоща на Национален фонд "Култура", творческа лаборатория за съвременните технологии в кукления театър.

Държавен куклен театър - Пловдив е основан през 1946 г. Театърът е репертоарен, финансиран от Министерство на културата и активно подпомаган от Община Пловдив. Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен.

Репортер и оператор - Дима Шопова

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg