За поредна година археолозите проучват предполагаемия храм на Диана в антична РациарияАрхеологически екип под ръководството на доц.д-р Здравко Димитров от НАИМ към БАН вече девета поредна година работи на античния град Рациария, край видинското село Арчар, който се простира на площ от близо 800 дка. За четвърти сезон работим на подобекта т.н. Пост, където проучваме откритите преди години останки от предполагаемия храм на богинята Диана, каза за БТА доц. д-р Иво Топалилов от Института по Балканистика с център по Тракология "Проф. Арександър Фол" при БАН, заместник-ръководител на археологическите проучвания в антична Рациария. Надяваме се през 2022 г., когато направим деценалия, т.е. една декада, от началото на археологическите проучвания на Рациария, заедно с доц. д-р Здравко Димитров да изготвим специална монография, посветена на резултатите от последните археологически  проучвания в Рациария, допълни археологът.

Той посочи, че проучват обществената сграда, за която се предполага, че е храмът на Диана. А основание за една подобна интерпретация им дават откритите в сектора ари с посвещение на тази богиня, от една страна, а от друга - масивността на запазените в субструкция градежи и специфичната съдба на сградата през втората половина на IV в., когато тя е била почти изцяло демонтирана от местната християнска общност. Освен арите, в рамките на проучването са открити още и фрагменти от фриз-архитвар от храма, пристенни капители, фрагменти от архитектурната украса и др. Тази година с разширяването на разкопките вече имаме по-голяма яснота и за самата сграда на храма, посочи още той. За съжаление още през втората половина на IV век поради факта, че Рациария става един от основните християнски центрове, храмът е изоставен и демонтиран, като в някои от случаите този демонтаж е до основите на самата сграда, каза още доц. Топалилов. Разкопките показват че върху останките на храма на Диана през втората половина на V-VI век се разпростира и раннохристиянски некропол.

Той допълни, че находките не са многобройни, тъй като има едно отношение още към древността към останките тук, впоследствие пък през XX век районът е ставал многократно обект на иманярски набези. Така реално ние проучваме малката част, останала от разрушенията от античността и съвременността, но въпреки това има някои специфични находки, например фрагмент от глинен антефикс, който е стоял на покрива на храма, което е изключително специфично и по недвусмислен начин подсказва, че става въпрос за храм, допълни доц. Топалилов. Освен материали от античността, при археологическите разкопки са проучени и пластове с материали от ранната бронзова епоха. Сред находките, освен многобройните фрагменти керамика, са открити и предмети като кремъци, костни ножове, глинени предмети и керамика и др.

В антична Рациария все още има какво да откриваме, независимо от 25 години иманярски набези. Вече девета година констатираме, че не всичко е безвъзвратно загубено за науката, каза още доц. Топалилов. По думите му кампании с богато финансиране, като тазгодишната, за съжаление досега са били изключителна рядкост. Той допълни, че има още много работа както в района на храма на Диана, така и в останалата част на Рациария.

Репортер и оператор - Ирена Данаилова

Монтаж - Даниел Иванов

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg