Пиесата "Паническа опера" за пръв път в БългарияСливенският драматичен театър "Стефан Киров" поставя пиесата "Паническа опера" за пръв път в България. Премиерата е на 13 септември. Автор е екстравагантният, авангарден и сюрреалистичен поет, писател, актьор, режисьор, мим, маг, философ и фантаст Алехандро Ходоровски с прозвище Ходо. В момента авторът е на 92 години, живее в Париж и продължава да твори. Роденият в Чили в семейство на украински евреи Ходоровски е режисьор на култовите филми "Къртицата", "Свещената планина" и "Света кръв", автор на пантомими и комикси, основател на "паническия театър".

"Целият път на Ходоровски в някакъв смисъл представлява едно освобождаване от всички ограничения на личността, родови, семейни, национални и т.н. Това каза в интервю за БТА режисьорът на спектакъла - младият театрал и писател Петър Денчев. Това на мен много ми допада и седи в самото представление по доста особен начин.Това е отразено и в самия текст, който се занимава с разрушаването на стереотипите, с фалша в човешкия свят, бил той интимен, политически, социален и т.н. В България, според мен, живеем в общество, изпълнено с прекалено много фалш и с доста повече от необходимото количество срам по отношение на това кои сме ние и какви сме, ми се стори, че това е любопитно."

"Представлението включва различни жанрови подходи, като пародия, сатира, откровен диалог с публиката, различни игрови моменти, обясни режисьорът. Самият автор е дал жанров ключ, който се казва "Театър на паниката". Той е свързан с бог Пан и онова състояние на човек, което граничи с истерията, със загубата на почва под краката, съжителството на смешното и ужасното в едно и също време и пространство. Структурно пиесата е разделена на 24 миниатюри с различна дължина и с различни казуси, свързани със стереотипите от нашето живеене, стереопитите към човешкото общуване, с това кои сме, какви сме, може ли да съществуват абсолютни категории в общуването, може ли да бъдем пълни оптимисти или пълни песимисти, може ли да отговаряме на критериите за идеалната двойка, за идеалната жена", посочи още режисьорът Петър Денчев.

В пресъздадените миниатюри на сцената, публиката ще види актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска и гостите Станислав Кертиков и Йоана Буковска.

Репортер и оператор: Велина Василева

Монтаж: Даниел Иванов

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg