ЕК: Сертификатите за ковид да важат 9 месецаЕвропейската комисия предложи сертификатите за ваксинираните против ковид да важат девет месеца от датата на издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.

За удължаване на валидността на сертификата ще бъде необходимо поставяне на допълнителна доза ваксина. За допълнителната доза ще се издава нов сертификат с неопределен засега срок на валидност.

ЕК препоръчва допълнителни дози да се предлагат първо на ваксинираните най-отдавна. Комисията предлага неваксинираните и хората, чиито сертификати вече не са валидни, да пътуват в ЕС, ако се изследват. Предвижда се такива пътници да бъдат поставяни под карантина след пристигане, ако идват от тъмночервена зона, където заразата е силно разпространена.

Предложенията на комисията се предвижда да влязат в сила от януари догодина, ако бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Автор: Николай Желязков

Картина: ЕСТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg