Международната морска експедиция "АБОРА 4" отплава днес от ВарнаМеждународната морска експедиция "АБОРА 4" отплава днес от кея на яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев Порт Варна" със специално създадената за нея тръстикова лодка. Преди отплаването на борда се качи кметът на Варна Иван Портних, който пожела на екипажа попътен вятър и му връчи флага на Варна и икона на закрилницата на града Св.Богородица.
Целта на експедицията е да изследва как са осъществявани контактите между Черно и Средиземно море в праисторическата епоха и най-вече връзката между култура "Варна" и средиземноморския свят. Основната задача е да се докаже дали при строежа на египетските пирамиди се е ползвал метал, добиван в Черноморския регион. Ръководител на 12-членния международен екипаж е д-р Доминик Гьорлиц от Германия. Представител на България в състава на експедицията е Теодор Роков от РИМ-Варна. Видео - Красимир Кръстев. Монтаж - Валя Ковачева.
Повече информация за експедицията "АБОРА 4" може да видите тук: http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_bznuvxo1


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg