"Шедьоврите на Моцарт" във ВрацаТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Концерт "Шедьоврите на Моцарт" на Симфониета - Враца под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази и гост-солист Георги Черкин ще зарадва тази вечер любителите на класическата музика във Враца. Събитието е от 19 часа в залата на читалище "Развитие". В програмата са включени прочути произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, сред които увертюра от операта "Дон Жуан" и "Сватбата на Фигаро", Концерт за пиано и оркестър №9 и №21, Симфония № 25 и прочутият "Турски марш". За световноизвестния диригент Максим Ешкенази Моцарт е, според второто му име - Амадеус, истински Божи дар. "Той ни е пратен като един дар на човечеството, за който ние трябва да се радваме, и колкото е възможно повече да имаме досег с този дар. Просто е гений, който ни дава възможност да се докоснем до съвършенството. И в същото време е бил най-обикновен човек с най-обикновените си проблеми - от сексуални до това, че е изпращал по два пъти една и съща симфония на две различни места, за да вземе дойно пари. Така че е човек, но е и Божи дар", сподели още Максим Ешкенази. Според виртуозния пианист Георги Черкин пък Моцарт е един от най-позитивните композитори. "Неговата музика е толкова божествена, че одухотворява всеки един човек от публиката. Не случайно вече близо 300 години тя се изпълнява с успех и пълни залите в целия свят", каза още Черкин. Той сподели, че за първи път е свирил заедно с Врачанската симфониета преди цели 20 години - Рахманинов, концерт номер 2 със Станислав Кушев, и от тогава не е работил с оркестъра, но ето, че отново се отваря възможност за съвместна работа, и то точно с музиката на Моцарт. Максим Ешкенази пък добави, че работи много добре със Симфониета - Враца. "В последните години нивото на оркестъра драматично се промени, което за мен е много важно. Това, че с Христо Павлов сме приятели и съученици, от деца сме заедно, е едната част на нещата, но това, че оркестърът непрекъснато става по-добър, имаме възможност да свирим по-интересни програми всеки път, е много хубаво. Шапка му свалям на г-н Павлов и на оркестъра, и на Общината, на цялата общност тук, която подкрепя такъв прекрасен оркестър", каза още Ешкенази. По думите му Симфониета - Враца е пример за това, че в малък град може да има първокласен оркестър. "Това ще е първият ни концерт с Черкин от голям тур в пет града, който ще направим из България с тази програма, но врачани ще са първите, които ще я чуят", каза още Максим Ешкенази. Видео и текст - Любомира Филипова. Монтаж - Емил Граничаров.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg