Стари приятели, нова пиеса, европейска премиераАртистичното пространство на "Театро" поднася за първи път в Европа прочит на един "Оптимистичен риболовен наръчник". Роденият през 1972 година драматург, сценарист и режисьор Майкъл Мелски е авторът на тази канадска комедия. Премиерата е през 2005 г. Българската версия е режисирана от Андрей Россинский.

"Това е първата премиерна продукция на "Театро" за новия сезон. Преведох пиесата преди шест години. Истината е, че първият човек, с когото говорих преди време, беше Христо Шопов. Но поради неговите ангажименти през годините, това отпадна. Някак си естествено поканих Весо да дойде да играе и мисля, че не сме сбъркали по никакъв начин", разказва пред камерата на БТА актьорът Димитър Бакалов.

С Веселин Калановски, който му партнира на сцената, се познават от 35 години, но са работили заедно само веднъж преди около четвърт век. "И ето, че отново дойде моментът. Винаги е голямо удоволствие да играеш с добър актьор, а това е до голяма степен с него", допълва Бакалов.

"За първи път ще трябва да играя човек, който е с петнайсетина години по-възрастен от мен. Обикновено ми се налага обратното", споделя Веселин Калановски.

"В приятелството е смисълът и за това става дума в тази пиеса, не за риболов. За дълбоко, повече от половинвековно, приятелство. И за това, което всички сме готови да направим за хората, които обичаме", казва още той.

В "Оптимистичен риболовен наръчник" двама приятели ще направят нещо, което не са правили от векове - един последен риболов. Докато те се борят с възрастта и риболовното оборудване, публиката разбира за върховете и паденията в тяхното приятелство от детинство. Бурният им житейски път намира кореспонденция в реката, която са посещавали от малки...

Показателни са и коментарите в канадските медии след премиерата на постановката там. "Страхотно попадение", според Еdmonton Sun. "Пиесата на Майкъл Мелски "Оптимистичен риболовен наръчник" е дълбоко преживяване", е коментарът в The Halifax Chronicle Herald. "Перфектната компания за забавна вечер в театъра", допълва Vancouver Plays.

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

 

Материалът може да се види и в YouTube канала на БТА:https://www.youtube.com/watch?v=vDeDegiz95Q

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg