Пострадалите от инцидента с автобуса на магистрала "Струма" са в стабилно състояние и няма опасност за живота имМинистърът на здравеопазването на РСМ Венко Филипче, премиерът на РСМ Зоран Заев, министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи, както и българският министър на външните работи Светлан Стоев посетиха пострадалите вследствие на катастрофата на магистрала "Струма", които са настанени за лечение в болница "Пирогов". Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче каза, че са загинали 46 човека, от които 12 са били деца. Филипче допълни, че всички пациенти, настанени в болницата, са в стабилно състояние и без опасност за живота. Той изрази благодарността си към българските власти и лекарите. По думите му след стабилизирането им ще се обмисли възможност за транспортирането на пострадалите в Скопие. Най-младият пострадал е момиче на 16 години, допълни той.

Буяр Османи коментира, че е имало бърза реакция от страна на българските здравни власти, на пострадалите е оказана навременна първа помощ и те са стабилизирани. Очакваме да останат ден-два, за да може после да ги преместим, допълни той.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев уточни, че пътуващите в автобуса не са били само от Скопие, а оцелелите са успели да разбият един от прозорците и така са се спасили. Автобусът е пътувал с туристическа цел, туроператорът е организирал често пътувания по дестинацията Истанбул - София - Скопие. Близките им вече са в болницата. Заев, който ще се види с премиера Стефан Янев, изрази благодарност на българските власти, че го държат в течение и за детайлната информация по случая.

За причините за катастрофата Заев посочи, че трябва да се произнесат компетентните служби. Пътувалите в автобуса не са само от Скопие, но са граждани на Република Северна Македония, посочи още той и допълни, че имало пътник и с белгийско гражданство.

Пострадалите при тежкия инцидент тази нощ с автобус, пътуващ за Република Северна Македония, са в стабилно състояние и няма опасност за живота им, каза директорът на "Пирогов" проф. Иван Поромански пред журналисти. Предстои и обработка на раните, може и да се наложат някои оперативни интервенции.

В "Пирогов", където са настанени седмината оцелели при тежкия инцидент с автобуса, днес беше и премиерът Стефан Янев.

 

Репортери - Лора Метанова, Десислава Пеева

Оператор - Красимир Михайлов

Монтаж - Емил Граничаров

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg