Успешен археологически сезон в "Деултум - Дебелт"Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

През тази година се отбелязват 40 години от началото на археологическите проучвания на "Деултум". Това е едно време на равносметка и независимо от превратностите на времето, мисля, че резултатите са добри от гледна точка на това, че имаме една прекрасна база, както и поставено начало на три емблематични обекта, каза в интервю за БТА Красимира Костова, директорът на НАР "Деултум - Дебелт" Красимира Костова, която проучва термите на античната римска колония. Освен нея, през този археологически сезон на отделни обекта от "Деултум" работиха доц. д-р Людмил Вагалински и доц. д-р Христо Прешленов. В единия от секторите през тази година е продължило проучването на домус, който се датира от края на III век. Той е изключително интересен, защото предполагаме, че заема две инсули (два квартала), обясни Красимира Костова. Тя допълни, че това е една много богата, много луксозна сграда, в която се открива една пищна декорация от пиластрови капители, като най-вероятно цялата сграда е била облицована в мрамор. Откриват се фрагменти и от надписи. Според Костова, освен като домус, тя е имала и обществени функции. Под въпросната сграда в по-ранни векове, вероятно във II век, са изградени и храмовете. Предполагаме, че това е Ареа Сакра на римската колония "Деултум", кварталът, в който са изградени храмовете, каза още Костова. Тя припомни, че точно в тези части в края на 80-те е открита и бронзовата глава на император Септимий Север. Директорът на НАР "Деултум - Дебелт" добави, че миналата година е стартирало проучването на североизточната кула на крепостта. След като вече е разкрита потерната, археолозите попадат на рядък пример на стълбище в самата крепостна стена. Предстои да се изясни дали то е водило към по-горен етаж на укрепителното съоръжение или до платформа на кулата. В рамките на тазгодишния археологически сезон се извършва и консервация на един от първите разкрити зидове на обекта, открит още през 1986 година. Той беше в много тежко състояние и имаше опасност да изчезне изцяло като обем, посочи още тя. Красимира Костова подчерта, че термите - обектът, който тя проучва - са един от важните акценти в археологическата експозиция на резервата. Като площ обхващат около 7 декара с топли, горещи, студени помещения, места за спорт, места за почивка, за разговори. Това са тези обществени сгради, които обединяват целия социален живот в колонията. Желанието ни е да съхраним обекта и да го представим по един интересен начин за нашите посетители, добави още Костова. В средата на октомври археолозите приключват поредния успешен сезон на археологическия обект, който има вече 40-годишна история. Със сигурност обаче и през следващите години римската колония ще разкрива пред археолозите много ценни артефакти и археологически тайни. Видео - Тодор Ставрев. Монтаж - Валя Ковачева.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg