БТА става партньор на Шуменския театърБТА става медиен партньор на шуменския Драматично-куклен театър "Васил Друмев". Акценти в партньорската подкрепа са популяризирането на честванията на 165-годишнината от първото театрално представление в България - "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни (поставено през 1856 г. в Кавръковото кафене в Шумен); отбелязването на 40 години от построяването на сградата на театъра в Шумен и на 30 години от създаването на театралния фестивал "Нова българска драма" (стартирал през 1993 г.).

"БТА ще отрази националното турне на постановката на шуменския театър "Михал Мишкоед". Тя и днес звучи актуално, особено в изпълнението на актьорите от шуменската трупа, в която средната възраст на състава е 25 години", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Директорът на шуменския Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Димитър Димитров припомни, че в Шумен са създадени и първият женски хор у нас, както и първият симфоничен оркестър.

С това партньорство националната информационна агенция продължава инициативата за подкрепа на емблематични събития от календара на българските общини: празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол, отличието "Бялата птица" за значим обществен принос в региона на Видин, фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново, международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе, Празника на черешата в Кюстендил, фестивала на изкуствата Master of Art, състоял се в Копривщица и още пет града, международния фестивал на документалното кино в Бургас, събитията от културния календар на Столична община.

Оператор - Красимир Михайлов

Монтаж - Емил ГраничаровТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg