Пресклуб на БТА ще има и в БлагоевградБлагоевград става част от семейството "Национален пресклуб на БТА" след сключване на договор за безвъзмездно отдаване на сграда, който подписаха днес генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и областният управител на Благоевград Николай Шушков. В заседателната зала на областната управа днес БТА получи правото за ползване на емблематичната за града Калъпчиева къща, в която в миналото се е помещавала музейна експозиция.

Шестима кореспонденти преди настоящия са работили за БТА в района, но за първи път, благодарение на доброто сътрудничество с областния управител, БТА ще има Национален пресклуб, който ще отговаря за една от най-големите области в България като територия - Благоевград, каза по време на подписването генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Начинът и бързината, с която се стигна до сключване на договора, областният управител Николай Шушков определи като показателни за това, че при добри намерения и сътрудничество, може да се намери бързо решение при взаимодействие между институциите. "Радвам се, че даваме възможност на Българската телеграфна агенция като изразител на политиката на нашата страна в областта на информационния поток да разполага с този дом", посочи Шушков. По думите му пресклубът на БТА в Благоевград ще бъде и място за провеждане на пресконференции и информиране на обществеността за събитията от областта, както и място за обучение на млади журналисти, тръгнали по трудния път на тази професия.

Калъпчиевата къща ще бъде и място за срещи с журналисти от Република Северна Македония, планирани са и много съвместни инициативи, които да се състоят в пресклуба на БТА в Благоевград, обяви Кирил Вълчев. Тази къща дава възможност част от архивите на агенцията да бъдат преместени или дублирани в нея, така че историческата памет на България да се съхранява по-добре, посочи генералният директор на БТА.

Калъпчиевата къща, в която ще бъде пресклубът на БТА в Благоевград, е построена в непосредствена близост до дома на партизанина Никола Калъпчиев през 1980 г. и в нея е била подредена експозиция с негови лични вещи. След промените от 1989 г. експозицията е предадена за съхранение на Регионалния исторически музей в града. През 2008 г. сградата е ремонтирана по проект "Красива България".

С подписването на договора между областния управител и генералния директор на БТА, Благоевград ще се присъедини към мрежата от пресклубове на БТА в страната - в София, Велико Търново, Пловдив, Видин, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кюстендил, Казанлък, Враца, Варна, Ловеч, Русе и два зад граница - в Босилеград (Сърбия) и Тараклия (Молдова).

Репортер и оператор - Десислава Велкова

Монтаж - Емил Граничаров

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg