Първа среща на балканската камерна музика "Духовни мостове"Перник днес бе домакин на първата среща на балканската камерна музика. Събитието бе отложено с четири дни заради трагичната катастрофа на автомагистрала  "Струма". Проявата, наречена "Духовни мостове" е най-значимото културно събитие в рамките на Ноемврийски музикални дни, провеждащи се в миньорския град. Инициативата се реализира в партньорство със Съюза на българските композитори и с подкрепата на община Перник. Според организаторите събитието ще бъде нова форма на общуване между балканските страни, а днешната среща е само първа стъпка в превръщането му в неколкодневен фестивал на камерната музика на Балканите. 
      Срещата неслучайно се провежда в Перник, заяви заместник-кметът Стефан Кръстев. По думите му Перник има своята богата духовна история. Тук през 1902 г. е създаден първият граждански оркестър у нас. Сформираният през 1975 г. камерен оркестър "Орфей" пък стъпва на традициите на пернишката филхармония.
      Това е само началото на дългия път, който искаме да изминем, заяви председателят на Съюза на българските композитори/СБК/ Ценко Минкин. Той разказа, че СБК има стародавни връзки с Камерен оркестър "Орфей".   В града на Кракра искаме да отстояваме онова духовно общение между балканските народи, което прави региона духовен резерват на Европа и носител на свежите й идеи, заяви Минкин. Той прогнозира по-големи празници на балканската музика догодина.
      На концерта днес публиката чу произведения на абланския композитор Танас Чачи, който дирижира изпълнението на камерен оркестър "Орфей", на турския Йозджан Сьонмез и българския Йордан Гошев. Проявата протече при строго спазване на противоепидемичните мерки. 
Репортер и оператор Елка РобеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg