Представиха първия български електрически лекотоварен автомобилСлужебният министър на икономиката Даниела Везиева присъства днес на представянето на първия български електрически лекотоварен автомобил L CITY, което се състоя в София тех парк. Автомобилът е разработен от русенската компания "Син Карс Индъстри" АД.

Тази иновация, която днес се представя, е скок в бъдещето, и то скок изцяло български, каза Даниела Везиева. Тя посочи, че всички елементи в този нов автомобил са разработка на фирмата и са българско производство. Везиева добави още, че бъдещето е в зелените и високите технологии и допълни, че държавата ще се постарае да подпомогне всяка иновативна част през различни мерки.

Собственикът на "Син Карс Индъстри" АД  Росен Даскалов посочи, че в момента има автомобили на компанията в Европа и Австралия, спортните коли се състезават в САЩ.

Разработката на електрическия лекотоварен автомобил започва от 2018 г. В неговото товарно пространство са вградени фотоволтаични панели, като при слънчево време автомобилът връща до 20 процента от капацитета на батерията обратно за един ден. Това означава, че реалният пробег е около 250 - 300 километра. Очакванията са годишното производство на този тип автомобили да е над 20 000, което в оборот е над 1,5 млрд. евро, като елементи от производството ще са роботизирани. Проблемните клетки в батерията на автомобила могат да се подменят, след което на батерията се дава гаранция от десет години, вместо да се даваме по 20 000 евро за нова след десетата година, обясни Даскалов. Фирмата има подобна разработка за автобуси и камиони.

Скоро се очаква финалното сглобяване на автомобила да стане в Германия, което ще позволи по-лесното навлизане на колата на пазарите, а и ще се използват кадри от автомобилната индустрия в Бавария. В момента инженерингът, дизайнът, прототипирането, тестването на колите става в България. Предвижда се и занапред пълното тестване на автомобили да става в страната, на летище край Русе, собственост на компанията.

Другата кола на компанията е открит автомобил, който може да струва и под 15 - 20 хиляди лева. Той е подходящ за училищни превози, както и за превоз на пътници в топлите държави. Подготвя се серийно производство, като има клиенти от САЩ, Испания, Португалия, които очакват представянето на модела, за да могат да го купят.

Оператор - Минко Чернев

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg