Петър Стоянов получи годишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов"



Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 година, е тазгодишният носител на наградата за европейски принос "Проф. Иван Шишманов". Наградата е присъдена единодушно от жури в състав: проф. Андрей Пантев; Бойко Василев, журналист; арх. Бойко Кадинов; посланик Бисерка Бенишева, директор "Европейски въпроси" в "ПанЕвропа България"; проф. д-р Ингрид Шикова; Максим Минчев, генерален директор на БТА; Пламен Русев, предприемач; Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017); проф. Румяна Конева, директор на Български културен институт "Дом Витгенщайн". Съорганизатори на събитието са Дипломатическият институт, фондацията "Конрад Аденауер" и Аурубис. Петър Стоянов е удостоен с отличието за историческия му принос към интеграцията на страната ни в обединена и мирна Европа. Отличието му бе връчено от президента на "ПанЕвропа - България" Гергана Паси на официална церемония в столичната галерия "Оборище 5". Сред гостите на събитието бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването (1999-2004) и заместник-председател на Европейската комисия (2004-2010), Джефри ван Орден, докладчик за България (1999-2006), Торстен Гайслер, ръководител на фондацията "Конрад Аденауер" в България.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че от дистанцията на времето може би днес изглежда изключително лесно да се вземе решение България да подаде молба за членство в НАТО и да заяви желание за членство в ЕС, но преди 20 години съвсем не е било така. В много голяма международна и регионална нестабилност, в момент, в който България се е сблъсквала с изключителни трудности, само политици с визия, доблест и лична смелост можеха да вземат това решение, посочи Захариева и допълни, че президентът Петър Стоянов е един от тези политици. Тя припомни, че служебният кабинет, назначен от него, подава молбата за членство в НАТО, което отваря и пътя на България за членство в ЕС. Захариева му благодари, че през всичките години продължава да бъде силен глас и защитник на България и българските интереси.
Продължавам да вярвам непоколебимо в единството на Европа и в идеята, че обединението на Европа е може би най-важният факт в нейната история, заяви Петър Стоянов, след като получи отличието. Стоянов сравни изграждането на единна Европа с това да посадиш дърво - трябва да се грижиш за него, да го поливаш, да изчакаш да минат различни сезони, докато започнеш да береш неговите плодове.
Годишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов" е учредена през 2017 година по повод навършването на 90 години от създаването "ПанЕвропа - България". Наградата, която е на името на основателя на организацията - проф. Иван Шишманов, се връчва на личности, дали съществен и постоянен принос за приобщаването на България към европейските ценности. Журито, присъждащо наградата, се състои от изявени личности от политическия, академичния, обществения и културния живот. Първият носител на отличието бе Симеон Сакскобургготски за приноса му като министър-председател на България при подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Видео - Красимир Михайлов. Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg