Почти 3 милиона лева са щетите по инфраструктурата от природното бедствие в МизияПо първоначални оценки почти 3 милиона лева са нанесените щети по инфраструктурата в Мизия от природното бедствие, предизвикано от обилния дъжд в нощта на 10 юли. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с кмета на община Виолин Крушовенски.
Министърът посети града заедно с председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов и областния управител на Враца Малина Николова, за да провери на място отстраняване на последствията от наводнението от дъжда и поройните скатни води.
Предстои да бъдат изготвени експертни оценки на щетите и остойностени набелязаните мерки за ликвидиране на последиците от тях, уточни регионалният министър. В разговора с кмета на община Мизия са обсъдени няколко мерки за решаване на проблема с наводненията след поройните дъждове. Една от тях е да се възстанови и разшири дъждовната канализация по ул. „Петко Банков“. Улицата е една от най-сериозно засегнатите от пороя преди ден. Ще бъдат възстановени и другите разрушени от бедствието улици, допълни министър Нанков. За финансиране на възстановителните работи ще се търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерския съвет. Обсъдена е възможността за изграждане на така наречения байпас на коритото на река Скът преди село Крушовица и Мизия, за да се реши проблемът и с наводненията, свързани с реката.
Министър Нанков посочи, че възстановителните работи по общинската инфраструктура ще започнат веднага след аварийното почистване от калните и каменните наноси. Той благодари на екипите на пожарната, на АЕЦ „Козлодуй“, Областно пътно управление, които са започнали работа веднага след бедствието. Той допълни, че са прехвърлени и допълнителни екипи и техника от структури АПИ и пътноподдържащата фирма - веднага след като са почистени пътищата от републиканската мрежа.
Регионалният министър посочи, че е проверил и аварийно-възстановителните работи по язовир „Рогозен-1“ в община Хайредин. Той сподели, че за съжаление част от извършеното по преливника на водоема е компрометирано от последните обилни валежи, но фирмата-изпълнител ще възстанови щетите за собствена сметка. Водоемът сега не застрашава населението по поречието на Скът. Николай Нанков припомни, че вече са в сила измененията на закона за водите, които позволяват общините да прехвърлят собствеността на рискови язовири, за които нямат финансова възможност да се грижат, на държавата. Според него, това е начин да бъде решен проблема с опасните язовири в община Борован, които са свързани в каскада с язовирите в община Хайредин.
Министър Николай Нанков посети най-засегнатите улици в централната част на града, както и квартала около бившата железопътна гара. Кварталът бе засегнат както от пороя преди ден, така и от голямото наводнение преди четири години. Видео - Любомира Филипова. Монтаж - Валя Ковачева


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg