30 години "Аскеер" - среща с Асен ШоповТази година предстои 30-ото юбилейно издание на наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер". По този повод БТА ще излъчи поредица от интервюта с носители на наградата "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, както и с лауреати на наградата в категорията "Изгряваща звезда".

Това, че в началото на кариерата си бях силно цензуриран, ме превърна в това, което съм, каза в интервю за БТА Асен Шопов, един от най-известните и продуктивни български режисьори и носител на наградата "Аскеер" за цялостно творчество за 2012 година. Цензурата при всички случаи бе стимул за действие в моята работа, предизвикваше усилието тя да се преодолее, да се заобиколи, да се намери решение, така че посланията, които исках да споделя с публиката, да достигнат до нея, сподели още той. Според него и днес има някаква форма на цензура в театъра, която обаче функционира по различен начин, не както в миналото. По думите му сега в театъра има свободата да се прави и да се говори всичко, което обаче не интересува живо публиката. В момента никой не се интересува от това какво се прави на сцената, казва той. По думите му днес театърът е загубил своето политическо значение, което е имал преди 1989 година. Споделя, че се отнася към театъра като към възможна трибуна пред изключителна аудитория и всичко, което прави там, е подчинено на този рефлекс - да говори от сцената по актуални въпроси, които са болезнени за публиката. В разговора си с доц. Георги Лозанов Асен Шопов разказа и за работата си с писателя Георги Марков, както и за приятелството си с Христо Явашев-Кристо. Сподели, че е имал предложения за работа в чужбина, но ги е отказвал, тъй като, по думите му, той не може да съществува извън България. Церемонията по връчването на наградите "Аскеер" Асен Шопов приема като един празник - не случайно и те се връчват на 24 май - празник за съсловието, празник и за зрителите, без чието присъствие като публика театърът би бил невъзможен. Отбелязването на 30-годишнината е приятен повод да кажем колко значимо е това културно събитие в нашия театрален живот, каза още Асен Шопов. Според него театърът е сложно изкуство, като също толкова сложно е да се правят и оценки за неговата дейност и на базата на множество субективни мнения да се намери обективно оценъчен акт, без да се нарушава климатът в театралната колегия. По думите му наградите са оценка за дейност и това ангажира.

 Автор - Георги Лозанов

Оператор - Красимир Михайлов

Монтаж - Емил ГраничаровТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg