Яна Костадинова показва изложба под наслов "Close to Nothing" в галерия "Ракурси"Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Изложба под наслов "Close to Nothing" на известната българска художничка, преподавател и сценограф Яна Костадинова е подредена в столичната галерия "Ракурси". Желанието да се улови Нищото и да се нарисува празнотата, да се изкаже и да се разкаже Онова, което не е, всъщност това е целта и предизвикателството на тази изложба, на този проект, който направих - "Close to Nothing", сподели в интервю за БТА Яна Костадинова. По думите й, както в тишината се съдържат всички думи, така и в бялото платно, метафорично казано, се крият всички цветове. За нея изкуството е някъде там - на ръба между всичко и нищо, между реалност и илюзия, между човека и Бога. И в този смисъл "Close to Nothing" е всъщност моят опит по темата и пътят към нищото, в който се крие всичко, каза още Яна Костадинова. Всъщност този път е отвъд всякакви ограничения, той е някак си освобождаващ, той е свобода, а всички знаем, че свободата всъщност е най-добрата среда, в която един художник би могъл да живее, добави още тя. С тази изложба смятам, че поне една идея се приближих по-близо до своето кредо, до този минимализъм, към който се стремя с годините, който в крайна сметка дава много повече дълбочина и свобода и някак си оставя възможност и време на сетивата да преценят какво искат да видят, да отсеят, и независимо дали това е всичко, или нищо, в крайна сметка те просто са една гледна точка към вселената, сподели още Яна Костадинова. За мен живописта е свобода, тъй като при нея никой не ме ограничава с нищо, също така при живописта, за разлика от сценографията, аз нося изцяло отговорността за това, което съм направила, за това дали то е добро, или лошо, сподели още художничката. Яна Костадинова е завършила Национална художествена академия. От 2005 г. е редовен преподавател в катедра "Мода" на НХА, а през 2009 г. придобива научно звание "доцент". Живописта на Яна Костадинова е магнетична и тайнствена. Тя е с ясно изведена собствена семиотична система от цветове, знаци и пространства. Живописните й платна представляват богата и максимално динамична пластична среда, в която всеки един детайл играе своята дисонансна или хармонизираща роля, всеки жест, щрих, ритъм или пауза имат своето конкретно обусловено място подобно на елементи от музикално произведение. Яна Костадинова работи в областта на абстрактната живопис, модата, експерименталната бижутерия и театъра. Нейни творби са притежания на частни колекции в Германия, Америка, Швейцария, България и др. Изложбата "Close to Nothing" може да се разгледа в столичната галерия "Ракурси" до 7 ноември. Видео - Красимир Михайлов. Монтаж - Валя Ковачева.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg