Антична Рациария разкрива своя блясък при най-мащабните археологически разкопки на обекта от десетилетияАнтична Рациария разкрива своя блясък при най-мащабните археологически разкопки на обекта от десетилетия. Археолозите са категорични, че императорските терми в Рациария са най-големите и впечатляващи на територията на нашата страна. "Ние имахме податка за това още от колегите, които са работили преди нас, това е българо-италианската експедиция, започнала работа през 70-те години. От тогава има една аерофотоснимка, която, така, на общия план на Рациария, показва очертанията на тези терми и горе-долу къде са минавали основните външни зидове. Тази площ, която тогава се вижда, е между 7 и 8 декара. В момента ние проучваме като петно, което започваме в нашите разкопки през 2021 година, 2 декара от площта на термите.Тоест това е около една четвърт от територията на термите", обясни доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при БАН, който е и ръководител на разкопките на обекта.

Археолозите вече са успели да очертаят почти изцяло границите на архитектурния комплекс на термите, който е впечатляващ и мащабен. Открити са различни архитектурни елементи от украсата на термите, мраморни плочи и декорации, капители и колони с различна височина, някои от които са били 10 метра, керемиди от покривите и др. Според доц. Здравко Димитров императорските терми в античния град Рациария като декорация и планировка, като планова схема, са едно точно копие на термите в Рим по времето на император Каракала.

В момента археолозите проучват южната част на големия двор на римските терми. На обекта може да се види ясно разположението на отделните обекти в термите - от големия двор се влиза в т.н. палестра, в която римските граждани са изпълнявали редица спортни дейности. Известно е, допълва Димитров, че римските граждани са живеели в термите - тоест те не са използвани само за хигиенни нужди, но в тях е протичал и социалният живот на Римския град. От палестрата се е влизало в двете големи съблекални - аподитериумите, след което се е преминавало през трите басейна: за студена вода - фригидариум, за топла - тепидариум и за гореща вода - калдариум, обясни движението на гражданите в термите доц. д-р Димитров.

Археолозите са направили и стратиграфски сондаж в западната част на термите, за да ги проучат в дълбочина и да разкрият най-ранната хронология на обекта, като така са достигнали до първото ниво на дълбочина около 2 метра, но на места достигат и на доста голяма дълбочина. В цялостното изследване на комплекса откриваме запазена изцяло архитектура от 3-4 метра височина и тя ще е идеална за експониране на обекта, като така ще даде възможност туристите да разглеждат доста запазени архитектурни останки, да влизат в помещенията и да се разхождат в императорските терми.

На обекта работят над сто работници, екип от 12 археолози с двама заместник-ръководители, а периодично идват и специалисти, които правят аерофотограметрия, 3D заснемане и сканиране на обекта. Тоест за документацията и за проучването на тези терми, на този най-голям архитектурен комплекс в Северозападна България, ние използваме абсолютно всички нови технологии, така че след това да бъде да се направи една 3D, реконструкция на целия комплекс, когато бъде напълно проучен, добави още доц. Димитров.

Тазгодишните археологически проучвания на обекта ще продължат до края на месец октомври.

Репортер и оператор - Ирена Данаилова

Монтаж - Даниел Иванов

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg