Ценни документи, свързани с обявяването на Независимостта, пази Великотърновският музейЦенни документи, свързани с подготовката за обявяване на Независимостта, пази Великотърновският музей. Два от тях са обръщение и резолюция, датирани от 12 и 14 септември 1908 година, дни преди историческия акт, разказа за БТА Тодорка Недева, специалист по нова история в Регионалния исторически музей във Велико Търново.
По думите й тези два документа са важни, защото показват, че търновските граждани са изразили своята съпричастност към политиката на тогавашното правителство по отношение на бъдещото провъзгласяване на Независимостта, чрез отношението си спрямо конфликта в Източните железници.  Великотърновци изцяло подкрепят този акт, посочи Недева.
Обръщение, подписано  на 12 септември, призовава търновското гражданство да се събере на общоградско събрание в читалище "Надежда" и да подпише документ за подкрепа на правителствената политика  по отношение на железниците, което да бъде изпратено до Министерския съвет и Народното събрание. Многобройното търновско гражданство се събира в читалище "Надежда" и подписва резолюцията на 14 септември. Известният търновски адвокат и общественик Марко Тотев е един от първите, подписали резолюцията за подкрепа на правителствената политика относно изземването на железниците в полза на държавата и респективно провъзгласяването на българската Независимост.
Оригинална пощенска картичка с автентичния вид на  църквата "Св. 40 мъченици", където за първи път е прочетен Манифестът за обявяване на Независимостта на 22 септември 1908 г., също пази музеят.
Първият препис на Манифеста, направен непосредствено след пристигането на царския влак на гарата в Търново, е направен от тогавашния търновски кмет Иван Вителов. Той е важен, защото от него се правят всички останали преписи, които се разпространяват по големи и малки градове, села и паланки, за да разбере българският народ какво се е случило в Търново.
Особен интерес представляват и снимките, показващи българското правителство и княз  Фердинанд непосредствено преди повторното  прочитане на Манифеста на Царевец от министър-председателя Александър Малинов. По това време в България и по света били особено популярни снимки от исторически събития или сгради, направени като пощенски картички. Точно такъв комплект притежава музеят във Велико Търново - картичка, която се тиражира на базата на оригиналната снимка.
Други съхранени снимки показват начина, по който великотърновци реагират на провъзгласяването на Независимостта, като представят обстановката и ентусиазма на хората, след повторното прочитане на манифеста. Във фонда се пази и възпоменателен кръст, емитиран година след обявяването на Независимостта. Бил е притежание на известния търновски лекар д-р Игнат Игнатиев.
Документите и материалите, свързани със знаковото историческо събитие, са дарения или откупки на музея, направени още през 70-те години на миналия век.  Експонатите са ценни не само с историческата си стойност, но и с факта, че през годините са били съхранявани от родолюбиви търновци и техните наследници.
Днес знаковите места, свързани със събитията отпреди 113 години във Велико Търново, могат да бъдат част от културен маршрут, който започва от гара "Трапезица", минава през църквата "Св. 40 мъченици", където манифестът е бил прочетен за първи път, след това през крепостта "Царевец", където бива прочетен за втори път. Всяка година след официалната част тържественото шествие преминава и по улица "Независимост" - украсена със знамена, цветя и празнична арка.
 
Репортер: Марина Петрова
Оператор: Даниел Йорданов
Монтаж: Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg