Тайната на магиите в Музея на илюзиите във Велико Търново

  • 18.09.2020
  • 02:33 мин.


Магията е комбинация между физика, психология и математика, а мястото на срещата е Музеят на илюзиите във Велико Търново. Според Петър Бояджиев, председател на сдружението "Аз музея" истинската магия е нещо, което е реално и не толкова реално.

Посетителите на музея на илюзиите във Велико Търново могат да се потопят в магическия свят, съчетал наука и въображение чрез близо 90 атракции, разположени на пет етажа в стогодишна сграда в старата част на града. Провокациите за посетителите започват от влизането в сградата и продължават с всяка стъпка. Достолепната сграда преди  десетилетия е била банка,  затова част от илюзиите са затворени зад  дебелите стени на трезора, разказа за БТА Ангела Гюрова,  един от екскурзоводите в тайнственото царство на илюзиите.

Сред тях е и най-старата илюзия в света, създадена от Леонардо да Винчи през 1593 година, както и изобретението на Тесла – сфера с благородни газове и електроди. Огледална стая, обърната стая, арфа с кадифени жици, множество оптични илюзии, част от които са стрес тест или изпитание за очите и мозъка, са част от атракциите за посетителите. Само тук се намира кът, в който посетителите могат да се пренесат в Старо Търново отпреди 100 години чрез VR-очила. Художникът Дамян Бумбалов е създал макет на крепостта "Царевец" с размери 3,7 на 1,5 метра, върху който е поставено красиво нощно небе, а скоро върху него ще бъдат прожектирани светлинни и звукови спектакли.

Всяка една от илюзиите има своето научно обяснение, родено от експерименти или открития,  но за да бъдат  разбрани илюзиите трябва да бъдат усетени.

 

Видео: Даниел Йорданов/ Марина Петрова. Монтаж: Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg