"Велико народно въстание 5"Пето Велико народно въстание се състоя на площада между президентството и парламента в столицата на 100-я ден от протеста, на който граждани искат оставките на правителството и на главния прокурор.
В събитието, което се състоя въпреки силния дъжд, се включиха на място и по видеовръзка от Брюксел евродепутати от Хърватия, Нидерландия, Румъния. Нидерландският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пол Танг напомни, че ЕП е приел резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ в правото му на мирен протест и допълни, че докато българите са на улицата, те са в залите на ЕП и също се борят за това корумпирани политици да не получават еврофинансиране. Вашата борба е и наша борба, нека да се борим заедно за свобода, за демокрация, за върховенство на правото, каза още Танг.
Румънският евродепутат Рамона Стругариу се включи по видеовръзка и отбеляза, че победата, която са постигнали в Брюксел, е победа на всеки един от българите, който е бил през последните 100 дни по площадите.
Деян Василев от "Правосъдие за всеки" посочи, че не искат силните да налагат правилата си, искат правила за всички. Върховенството на закона ще ни пази от властта на силните, но и ще ни направи по-богати, каза още той.
Има много светлина на този площад, тази светлина е от вашите очи, от вашите души, от вашите надежди и от вашата смелост - от там идва светлината на този площад, каза Арман Бабикян от "Отровното трио". Ние искаме България на знанието, България на моженето, посочи още той.
Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" отбеляза, че и дъжд да вали, гръмотевици да има, дори камъни от небето да падат, пак ще са тук, защото ненавиждат управляващите. За 100 дни се смениха министри, криха се, станаха за резил на Европа, ще ги премахнем, допълни той.
След традиционното приключване на събитието с химна на България, организаторите призоваха протестиращите да се отправят на шествие до храм-паметника "Александър Невски", а след това по обичайния си маршрут до "Орлов мост".

Видео: Красимир Михайлов. Монтаж: Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg