Нови изследвания датират солницата край Провадия около 5600 г. пр.Хр.Нови изследвания, направени в лаборатория в Глазгоу, датират солницата край Провадия около 5600 години пр.Хр., тоест около 100 години по-рано, отколкото се смяташе досега. През този археологически сезон усилията са насочени основно към укрепителните системи и селищната част. Археолозите проучват две къщи, едната от които е била двуетажна, поне 400 квадратни метра. При разкопките са открити различни керамични съдове и други артефакти, сред които керамично капаче, наподобяващо маска, което е уникално по рода си, разказа ръководителят на археологическия екип проф. Васил Николов. "Този образ съчетава и антропоморфни и зооморфни черти. Какъв е образът, това може да гадаем, във всеки случай е свързан с мъжкото начало, тъй като цялата религиозно-митологична система на тези хора е основана на отношенията мъжко-женско", обясни ръководителят на археологическия екип проф. Васил Николов. Чертите на лицето от керамичния предмет са оформени чрез врязани линии - издълбани са вежди, нос и елипсовидни очи, но изключително любопитно е, че липсват устни. Това по думите на проф. Николов може да се тълкува по различен начин, но обикновено тези образи, които се свързват с различното, не земното, със сакралното, са без уста. Той добави, че едно от предположенията е, че не трябва да се придава излишна агресивност на образа, тъй като устата е тясно свързана с агресия.
Според проф. Николов не може да се каже за какво се е ползвал предметът. Двете дупчици в горната част подсказват, че или е висял на стена, или е бил капак на керамичен съд, който се е вдигал и спускал. В праисторическото селище са живеели около 450 души. Заради солта, която е била много по-ценна от всичко, те са били подложени на непрекъснати нападения, за което свидетелстват откритите повече от 500 върха на стрели от кост. Набезите обаче са накарали местните да проявят въображение и да издигнат крепостни стени, на практика първите такива в Европа. За допълнително затруднение на враговете си са направили и радиални стени, уникални по рода си. Солницата има 4 отбранителни системи, строени по различно време. Проф. Николов е категоричен, че солницата край Провадия е свързана с Некропола във Варна и жителите край морето са били "дистрибутори" на стоката, като най-вероятно са печелели много по-добре от тези, които са добивали солта. Видео - Красимир Кръстев. Монтаж - Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg