Интересни археологически находки затвърждават, че Стара Загора е град на 8000 годиниТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Интересни находки откриха археолозите при проучване на парцел в югоизточната част на археологическия резерват "Августа Траяна-Верея-Стара Загора". Проученият терен е на площ от 290 квадратни метра, а намерените в него артефакти са поредното доказателство за хилядолетната история на град Стара Загора. Най-ранните артефакти и структури са от новокаменната епоха, края на VI век пр.Хр., това са две ритуални структури - една ритуална яма и ритуален ров, в който има керамични фрагменти, рог от тур, хромелни камъни, както и други предмети, с които тук са извършвали ритуални обреди древните земеделци скотовъдци, които са обитавали нашите земи, посочи в интервю за БТА Петър Калчев, който е научен ръководител на археологическите проучвания на обекта и директор на РИМ-Стара Загора. В рамките на археологическия обект е проучен също така и средновековен некропол, датиран XII - XIII в., където са разкрити 50 гроба, като мъртвите са полагани по християнски обичай - в посока изток-запад и с ръце, скръстени върху гърдите. Инвентарът на гробовете включва стъклени гривни, обеци и други предмети. От османския период са проучени различни етапи от развитието на града. Разкрити са две улици, постлани с калдъръм, канали за отпадни води, изградени от плочести камъни, керамични водопроводи и жилищни сгради, построени от каменни основи, а стените изградени от кирпич. В рамките на обекта се откриват и много ярки следи от опожаряването на града през 1877 година по време на Руско-турската война. Видими са следите от големия пожар - от рухнали покриви, паднали стени, овъглени дървени конструкции на къщи. И в тези останки ние намираме голямо количество от този период - керамика, различни медни, бронзови и железни предмети, керамични лули, монети и др. Откритите в рамките на археологическия обект предмети ще бъдат реставрирани и част от тях ще бъдат включени в изложбата, която ще покаже резултатите от работата на старозагорските археолози през това лято. По думите на Петър Калчев откритите артефакти от този обект са още едно важно доказателство, че наистина Стара Загора е град на 8000 години, той е най-старият в Югоизточна Европа жив град, в който животът не е прекъсвал от ранния неолит до нашето съвремие. Видео - Атанас Жеков. Монтаж - Емил Граничаров.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg