Нов диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести бе открит във ВМАВъв Военномедицинска академия /ВМА/ днес бе открит официално нов диагностичен блок към Клиниката за инфекциозни болести. Той е с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети.

"Всички пациенти на инфекциозната клиника ще имат възможност да бъдат диагностицирани тук. Не само за COVID-19, но и за много други заболявания се изискват образни изследвания, а тук разполагаме с целия набор. Това ще даде възможност на първо място да се ограничи ходенето на тези болни в централната сграда. Не бива да се смесват потоците, това е едно от основните правила при лечението на тези болни", каза пред журналисти началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Диагностичният блок ще работи денонощно, тъй като лечебното заведение разполага със система, при която изследването може да се направи от лаборант, а разчитането на резултатите от него да става от всяка една точка на България и света. На място има изградена още вирусологична лаборатория, както и кабинети за лекарска консултация. Изграждането на блока струва около 2 млн. лева с апаратурата, уточни още ръководителят на лечебното заведение.

На откриването на новия диагностичен блок присъстваше и заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, който поздрави медиците от ВМА за постигнатите високи професионални резултати.

Оператор - Минко Чернев

Монтаж - Кристиян ПандевТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg