ЕС: Държавите сами определят мерките срещу високите енергийни цениДържавите от ЕС ще определят сами мерките, които предприемат като противодействие на високите цени на енергоносителите. Това съобщи след извънредното заседание на Съвета на ЕС в Люксембург еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя добави, че Европейската комисия ще прецени дали да включи ядрената енергия в списъка на енергийни източници, подходящи за прехода към природосъобразна икономика.

Симсон допълни, че ЕК ще следи за спекулации и манипулации на пазара на ток, както и че засега не се отчитат спекулации на пазара на въглеродни емисии.

По данни на комисията, 19 държави от ЕС вече са предприели мерки срещу високите енергийни цени.

ЕК днес представи доклади, според които девет страни от ЕС вече са премахнали употребата на въглища като енергоизточник, 13 държави са поставили срокове за предприемане на същата стъпка, а четири страни още нямат ясно решение.

Комисията отчита, че 31 милиона европейци са изправени пред заплахата да не могат да покрият сметките си за енергия.

Автор: Николай Желязков, кор. на БТА в Брюксел

Картина: ЕСТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg