Във Видин икона на св. Николай беше ритуално потопена във водите на ДунавПо традиция във Видин потопиха ритуално иконата на св. Николай в река Дунав по повод празника Никулден. Традицията е от години, а ритуалното потапяне се извърши в реката от гранични полицаи от катер на Гранична полиция. Видинският митрополит Даниил, кметът на града Огнян Ценков и областният управител Албена Георгиева хвърлиха цветя и венци в реката с послание за мир, вяра и справедливост.
Празникът започна тази сутрин със Света литургия в митрополитския храм "Свети Николай Чудотворец", където по-късно видинският кмет запали уникално сребърно кандило във формата на кораб. След литургията литийно шествие се отправи към брега на Дунав, където беше осветен празничен курбан, раздаден на хората, дошли да почетат празника. От Видинската митрополия раздадоха на присъстващите и осветени икони на св. Николай.    Видео - Ирена Данаилова. Монтаж – Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg