Милан Пекарж създава керамика по собствен метод, сечетаващ наука и интуитивна намесаРоденият през 1980 г. Милан Пекарж е чешки, международно признат дизайнер на керамика и преподавател във Висшия институт за приложни изкуства в Прага. Повече от пет години се занимава главно с експерименти в областта на глазурите.

Авторските му методи съчетават наука и интуитивна намеса, а резултатът е визуални композиции, възникващи най-често на принципа на така наречения кристален растеж. В своите художествени изследвания Пекарж работи с основни химични елементи и техните съединения, които са част от съвместната му работа с Института по геохимия, минералогия и минерални ресурси към Природонаучния факултет в Карловия университет.

Интересна част от дейността на дизайнера е свързана с действието на глазурите по отношение на морфологията и типологията на керамичните обекти. Доказателство за успехите му са изложбите с неговите глазирани артефакти на панаира в Милано и в галерии от Париж до Корея.

Изложбата “На повърхността“ в Чешкия център, в София, е продължение на проекта в Института за приложни изкуства в Прага, през септември миналата година, и показва резултатите от неговите технологични изследвания, и експериментална работа.

Посланието ми е свързано с цвета и химията“, казва авторът пред камерата на БТА. Той работи сам – от смесването на стъклото до крайния резултат. Проектът може да бъде възприет като инсталация или като представяне на фазите от процеса на създаване на съдовете – посредством десетки малки, еднакви, приблизително 20-сантиметрови шишенца. Те са използвани за тестване и са оцветени с оксиди на никел, кобалт, мед, манган и други елементи.

Част от проекта е и т.нар. керамична мебел от екструдирани профили. Това са по-скоро скулптури, свързани с определена морфология или механични подходи, отколкото домашно обзавеждане в истинския смисъл на думата. Има и фотографски увеличения, снимки на глазури, направени с електронен микроскоп, които служат за анализ на химичния състав на кристалите, но дават и представа за вътрешното групиране на структурираната материя.

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg