Конституционният съд проведе тържествено заседание във Велико Търново по повод на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституцияКонституционният съд на Република България проведе свое изнесено тържествено заседание в залата на Учредителното събрание във Велико Търново по повод 140 години от подписването на Търновската конституция. Официални гости на събитието бяха президентът на Република България, председателят на парламента, кметът на града, както и председателят на Венецианската комисия към Съвета на Европа д-р Джани Букикио. При откриването на заседанието председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев припомни значението на Търновската конституция. Той се обърна към президента с призив да се възползва от правото си да инициира изменение на действащата конституция и да възстанови историческата справедливост, като внесе в Народното събрание предложение за нова алинея в чл. 169, в която да се казва, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България."Търново е символ, а мястото на символите е в съответната глава на българската конституция, там където са столиците, гербът, химнът и знамето", посочи председателят на Конституционния съд.
Президеннтът Румен Радев поздрави великотърновци за заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България, каза още президентът в обръщението си към конституционните съдии. В своята дълбока същност Конституцията е ценностна харта, основополагащ обществен договор и основен и върховен закон, посочи Румен Радев. Върховенството на Конституция заслужава особено внимание и грижи днес в нашата динамична и противоречива действителност, отбеляза държавният глава. Той уточни, че това означава законите, които предлагат и приемат народните представители да съответстват на този основен закон.
Конституционният съд остана неопетнена институция, тридесет години след началото на българския преход, посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Създаването на Конституционния съд от Седмото Велико народно събрание през 1991 година е дело с огромно значение, защото за първи път в България се създава орган, който да осигурява върховенството на основния закон по отношение на актовете на Народното събрание и указите на президента, подчерта Цвета Караянчева. Председателят на парламента уточни, че решенията на Конституционния съд имат политически последици, защото гледат правни актове, в които е облечена политическата воля на различни парламентарни мнозинства и различни държавни глави, но той остава институционален арбитър при осигуряване на върховенството на конституцията.
По думите на Караянчева в него през всички тези години работят изключителни представители на юридическата практика и на правната теория в България. "Трийсет години след началото на българския преход искрено и с гордост можем да кажем, че Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстват политическия живот в България", заяви тя.
В приветствието си към конституционните съдии кметът Даниел Панов посочи, че в залата на музея "Възраждане и Учредително събрание" преди 140 години са положени основите на изграждането на държавността на съвременната българска държава, а днес в тази зала, 140 години по-късно, се провежда първото по рода си изнесено заседание на Конституционния съд на България. Приетата преди 28 години съвременна българска конституция е неин естествен наследник, защото и тя отразява най-важните за едно демократично и съвременно общество принципи, с водещо място - основните човешки права и свободи, но също и задълженията ни като граждани, равнопоставеността, политическият плурализъм, разделението на властите, каза Панов. Той уточни, че конституционните съдии са хората, които с мъдрост и последователност бдят върху правовия ред в България и волята на българския народ.
Първата българска конституция е била изключително важна пътеводна светлина за вашата държава, каза в словото си д-р Джани Букикио. И днес все още много неща могат да бъдат научени от тази конституция, тъй като принципите, залегнали в нея, продължават да бъдат актуални както за вашата страна, така и за цяла Европа, каза председателят на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Такава впечатлявашща годишнина на  една национална конституция предполага да се говори за националния конституционализъм, а той е огледало на съдбата на отечеството, заяви в края на тържественото заседание проф. Атанас Семов, съдия в Конституционния съд.  Видео - Христо Касабов. Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg