АЛЦЕК МИШЕВ с ретроспективна изложба Акуи - Милано - СофияИзложбата има подзаглавие  "Голямото завръщане" на художника в родината, разказва кураторът д-р Боряна Вълчанова. Събитието е подготвяно в продължение на 2 години по повод  80-годишнина на Алцек Мишев. В 13 зали на Националната галерия са експонирани 146 произведения.
 
Алцек Мишев е роден през 1940 г. в Дупница. Прадядо му е Иван Зографски, един от художниците, които са изрисували и реставрирали Рилския манастир през XIX век. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1966 г. Негова изложба е свалена през 1971 година, поради модернистичен почерк. Тогава той решава да напусне България. Алцек не иска никакви ограничения нито в живота, нито в изкуството и тръгва пеша за Италия.  Боряна Вълчанова разказва за съпътстващите го  перипетии по пътя към свободата. В Милано той става много бързо част от културния живот. Още през 1976 г. в книгата "Европа – Америка – различните авангарди" на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, от българските творци са включени единствено Алцек Мишев и Кристо.
 
Живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор… В настоящата изложба  са представени най-значимите проекти на Алцек Мишев  - "Преплуване на Атлантическия океан", "Как може да се лети с плавници" , " 500 лица ". Всъщност проектът " 500 лица " се превръща в първата социална мрежа, много преди Фейсбук.
 
"Ретроспективната изложба следва път на картини, теми, проекти. Оставям на преценката на зрителя сам да осмисли идеите и професията на художника - същата като тази на прадядо ми Иван Зограф от Кочериново", казва ​​​​​​​​​Алцек Мишев. За съжаление големият творец не успя да дойде от Италия за откриване на изложбата.
 
Репортер: Боряна Димитрова
Оператор: Красимир Михайлов
Монтаж: Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg