Стотици кукери от цялата страна дадоха начало на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите" в СимитлиСтотици кукери от цялата страна дадоха тази сутрин начало на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите". Над петдесет групи от страната и чужбина дефилират днес и утре на градския стадион в Симитли. За първа година фестивалът е двудневен, като причината е, че всяка година расте броят на желаещите да участват. Решението за това беше взето още миналата година, когато групи дефилираха почти до полунощ, каза за БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов. В рамките на два дни ще "разтресем земята", за да се види, че Симитли е древната земя на кукерите, допълни градоначалникът.
От сутринта на градския стадион групи от различни части на страната показват костюми, танци и обичаи, характерни за отделните краища на България. Присъстват типични персонажи, като мечки и мечкари, младоженци, сурвакари и кукери, но във всяка от групите има и образи, специфични за даденото населено място.
Като в приказка, един след друг излизаха нежни моми и снажни ергени, следвани от старите, а по петите им - страшилища. Докато всяка група показваше обичай, предаван от поколение на поколение, страховитите кукери гонеха злото, окичени със звънци, тежащи по няколко десетки килограма.
Конкурсната част на фестивала е само за групите от община Симитли. Въпреки това всяка година десетки групи от цялата страна е включват в сурвакарския карнавал. Идеята ни е да покажем каква е традицията и в другите краища на страната, защото има много голяма разлика между кукерството и сурвакарството, във всяка една област традициите имат своя специфика, затова е хубаво хората да ги виждат, посочи кметът на Симитли.

Видео - Десислава Велкова. Монтаж - Валя Ковачева.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg