Албин Курти: България и Косово споделят общи цели и интересиТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

България и Косово споделят общи цели и интереси, заяви в интервю пред Българската телеграфна агенция Албин Курти, лидер на движението "Самоопределение", което постигна категорична победа на предсрочните избори в Косово на 14 февруари с почти 48 процента от гласовете по предварителни данни.

Курти определи България като близък съюзник на Косово и заяви, че Прищина може да научи от София много по отношение на европейската интеграция. Лидерът на "Самоопределение" каза, че Косово ще подаде молба да получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС и се надява бъдещото му правителство да работи в тясно сътрудничество с България както за европейската интеграция на Прищина, така и за развитието на двустранните отношения, в които може да се постигне много по-динамичен икономически и културен обмен.

Албин Курти подчерта, че интеграцията на Косово в ЕС е процес, който се развива твърде бавно и посочи, че страната все още не е получила визова либерализация, въпреки че е изпълнила всички критерии за това. Той изрази намерение да работи интензивно и с петте страни-членки, които още не признават независимостта на Косово - Испания, Словакия, Румъния, Гърция и Кипър. Курти каза, че ще се опита да ги убеди, че те не трябва да се страхуват да признаят независимостта на Косово и че не трябва да сравняват себе си със Сърбия, която е извършила геноцид през 1999 г. Лидерът на "Самоопределение" заяви, че Балканите и ЕС са много важни един за друг и интеграцията на шестте страни от Западните Балкани, които все още са извън Съюза, трябва да се извърши максимално бързо.

Сред основните въпроси, върху които ще се концентрира бъдещият косовски кабинет, Курти открои работните места и правосъдието. Безработицата в страната достига до 40 процента и лидерът на "Самоопределение" смята да работи усилено за инвестиции в работни места, особено сред младежите и жените. Това, заедно с установяването на върховенство на закона и борбата с корупцията и престъпността, според него ще позволи на страната да излезе от кръга на кризите и да стъпи на релсите на социално-икономическия прогрес.

Албин Курти каза още, че според всички социологически проучвания за гражданите на Косово диалогът със Сърбия е едва шестият или седмият приоритет. "Ние ще направим отстъпка и ще направим диалога със Сърбия приоритет номер четири - след работните места, правосъдието и пандемията от КОВИД-19", заяви Курти. Той изрази надежда за честен и искрен диалог под егидата на Брюксел и с помощта на САЩ, основан на реципрочност и равнопоставеност.

На въпрос какви коалиции ще потърси, ако "Самоопределение" не постигне абсолютно мнозинство в парламента, Албин Курти беше категоричен, че извън предизборната коалиция с листата на и.д. президента на страната Вьоса Османи, партията му не вижда потенциални партньори в никоя от партиите на "стария режим". Той изрази намерение да потърси подкрепа от представители на малцинствата извън сръбското и от отделни депутати от опозицията, които решат да представляват избирателите си, а не партиите, към които принадлежат. /Петър Къдрев/Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg