Водолази в Бургас съхраняват автентичен подводничарски костюм от 50-те годиниАвтентичен подводничарски костюм от 50-те години на миналия век съхраняват водолази от клуба "Приятели на морето" в Бургас. В миналото е използван при подводни дейности, огледи, изграждане на пристанища. Водолазната екипировка тежи 90 килограма. Състои се от метален шлем и тежък костюм, под който се слагат дебел кат топли дрехи. Във водата тежкият ретро костюм обаче става почти безтегловен.
   
Този костюм е зимен вариант, при него всичко е едно цяло и водолазът влиза през единствения отвор. След това се обуват специални обувки, които са по 15 килограма всяка и са направени от месинг и олово. Вътре са облицовани с дърво, за да не е студено на краката, разказа пред камерата на БТА Стоян Димитров, председател на клуб "Приятели на морето".
    
В миналото гмуркачът получавал въздух благодарение на маркуч. Връзката с екипа над водата се осъществявала по радиостанция, а сигналът се предавал по кабел.

Освен този шланг, задължително има и осигурително въже, което е вързано на кръста на водолаза, като там има система от сигнали - ако пропадне аудиовръзката, той има система с подръпване на въженцето, в зависимост от колко броя е, как го дърпа, в каква последователност- може да подава сигнал към повърхността, обясни още Стоян Димитров.

Всеки, който има водолазен сертификат и добро физическо здраве, може да опита как са работили водолазите през миналия век. Смелчаците ще могат да се потопят на 4 метра дълбочина и да разгледат отблизо морското дъно. Подводните приключения ще са на 6 декември на мостика в Бургас. 

Репортер: Галина Тенева

Оператор: Тодор Ставрев

Монтаж: Теодора Хиндалова-СтояноваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg