Конникът, Амазонката и градските легенди в Търговище

  • 20.10.2020
  • 04:23 мин.


Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

По пътя София - Варна, в прохода "Боаза", на около 7 километра преди Търговище, на северния склон на един рид, се вижда каменна конна фигура. Това е една от емблематичните статуи на града, наречена "Конника", разказа за БТА Светлана Аврамова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Търговище. Архивните документи за композицията са оскъдни. Началото, обаче, е фиксирано. Знае се, че на 25 декември 1954 г. началникът отдел "Култура" Димитър Харизанов докладва предложение за определяне на места в Търговищка околия, където да се издигнат паметници на борците революционери". Изпълнителният комитет на Околийския народен съвет решава да се построят голям брой паметници в различни населени места, сред които и "Паметник на свободата" в местността "Юкя". От следващите по хронология документи узнаваме, че е бил избран авторски колектив, строителните работи са били в ход, а местният вестник "Знаме на комунизма" пише, че през 1966 година, в навечерието на 9 септември "ще бъде свален белият плащ и ще открие каменната амазонка, възседнала кон, който е издигнал копитото си над прострения в краката му звяр". През 1967 г. монтажът приключва и Паметникът се извисява над града в местността "Юкя", предизвиквайки, обаче, вълна негативни реакции относно неговото местоположение. Следват редица нови решения за позиционирането на конната фигура, които обаче така и не биват реализирани. Едва през 1977 г. фигурата е преместена в местността "Крумово кале", на познатото и днес място в прохода "Боаза". За времето от решението за издигане на паметник през 1954 г. до позиционирането на скулптурата в "Боаза" през 1977 г. минават цели 23 години и едва ли някой е помнил идейния й замисъл. Но преместването на конната фигура ражда и множество градски легенди. Светлана Аврамова посочва някои от тях:
- Конят е махнат от "Юкя", защото, ако препусне надолу по баира и завие наляво, ще връхлети върху Партийния дом и ще го сгази.
Анекдот след демонтажа на конната фигура:
- Ей, в града пуснали евтина кайма!
- От Коня…
Някога Паметникът е бил монтиран край МРК "Хан Крум" /Военния завод/. Хората се майтапеха:
- Защо Амазонката /женската фигура/ ще стои пред завода с името на хан Крум?
- Защото хан Крум обичал жените, бил отговорът.
Друга градска легенда е, че паметникът е махнат, защото Пенчо Кубадински, когато го вижда за първи път, казва: "Какво е това чудо, бе? Аз няма да поднасям цветя за моите другари под "онези" части на коня".
По спомени на инж. Георги Георгиев, който е бил около 20 години началник на ОПУ-Търговище, имало план да бъде прокопан тунел в "Боаза" и конната фигура да бъде поставена при входа. Този проект обаче пак си останал едно добро пожелание. Затова със средства на пътното управление скулптурната фигура е монтирана там, където е и днес. Замислена и изпълнена като Паметник на свободата, сега конната фигура е една впечатляваща пътуващите крайпътна декорация.
Видео и текст - Борислав Курдов. Монтаж - Валя Ковачева.   Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg