БТА подкрепя Международния фестивал за документално историческо кино DOCKДоговор за партньорство и сътрудничество между БТА и Международния фестивал за документално историческо кино DOCK бе подписан днес в пресклуба на националната информационна агенция. Подписите си под документа положиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и проф. Петър Стоянович, основател и селекционер на Международния фестивал за документално историческо кино. DOCK 2021 се провежда за четвърти пореден път и ще продължи от утре до 22 септември.

Това е поредният фестивал, с който БТА ще си партнира, като част от трайната политика на агенцията да защитава и популяризира националните традиции и култура, каза генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. По думите му БТА има изключителен архив и трябва да бъде търсен начин да бъде представен във всички форми, като той лично вижда възможност за развитие на сътрудничеството с проф. Стоянович в посока на това да помислят как може да бъдат използвани средствата включително и на документалното кино, за да започне БТА да представя изключителното наследство, което съхранява.

Проф. Петър Стоянович посочи, че в състезателната програма участват 10 филма, които са избрани от над 115. Журито е петчленно и е председателствано от проф. Божидар Манов. Фестивалът има и съпътстваща тематична програма, за да може публиката да има възможност да надникне и извън чисто художественото съревнование. Тя също включва 10 филма, които ще се излъчват в друга зала, допълни още проф. Стоянович. Той каза още, че и тази година в рамките на фестивала ще се проведе програмата "Академика", която е насочена към учениците от най-горния гимназиален клас. Чрез нея те могат да се запознаят с важни теми от историческата документалистика и от световната история, но имат преди това една голяма лектория от утвърдени български историци, като тази година ментор е проф. полк. Димитър Недялков.

Петър Стоянович съобщи, че за първи път в тазгодишното издание на фестивала ще бъде връчена и една поощрителна награда на филм, който е допаднал най-много на историците.

Оператор и монтаж - Даниел Иванов

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg