Параклисът "Свети Мина", създаден от дарителство и възроден от дарители, привлича миряни в СливенПараклисът "Свети Мина", създаден от дарителство и възроден от дарители, привлича все повече миряни в Сливен.

"Всичко започна през 2014 година, когато организирахме кампания "Място в сърцето" и параклисът беше на първо място от обектите, на които желаехме да посветим нашето време и дарителство, за да подобрим неговото състояние", разказа Стоян Марков, председател на Инициативния комитет за възстановяване на параклиса. Той добави, че с подкрепата на много дарители са успели да обновят сградата, да направят нови алеи, беседка, чешма. Позволихме си да направим и добро отопление, сподели още той. Радостта, която изпитваме, е, че много хора желаят да посетят параклиса, казва още Марков.

От пет години за параклиса се грижи Ваня Щилиянова, която споделя, че много хора идват, за да изкажат благодарността си към Свети Мина, който е покровител на семейството. По думите й има много голяма посещаемост, като всеки ден идват нови и нови хора. Параклисът е отворен всеки ден, а в четвъртък там служат свещеници от храма "Света София".

Следващата цел на кампанията "Място в сърцето" е реставриране на стенописите и иконостаса, разказа още Стоян Марков. По думите му много художници и други граждани, които имат дарбата да рисуват, са изявили желание да помогнат. Той изрази надежда, че в началото на следващата година ще могат да съберат необходимите средства, за да започне почистване на стенописите и тяхното постепенно възстановяване. Друга амбиция на дарителите е мястото да стане и средище за просвета. Те имат намерение да възстановят собствеността на необитаема къща в близост и там да бъде създадено неделно училище.

Параклисът на името на Св. Великомъченик Мина е изграден през 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева върху открити останки на стара църква, след което Атанас Кавръков - иконописец, и синът му Димитър Кавръков - дърворезбар, са изографисали параклиса.

Репортер и оператор - Велина Василева

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg