Болницата за детска церебрална парализа "Света София" прие дарение на уникален за България апарат за рехабилитацияСпециализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София" в столицата прие дарение на уникален за България апарат за рехабилитация на децата с помощта на виртуална реалност.
Дарението беше представено в присъствието на президента Румен Радев и Великия магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Оборудването е осигурено и инсталирано в специализираната болница от посолството на Малтийския орден у нас.
Днес имаме възможност да видим част от вашия благороден принос за здравето на българските деца, каза президентът Радев пред Великия магистър, като отново благодари за дарената техника. Радев отбеляза, че болницата е партньор на благотворителната инициатива "Българската Коледа" и е оборудвана с високотехнологична апаратура за робот-асистирана рехабилитация. С доставения от вас апарат българските деца ще имат възможност за рехабилитация във виртуална среда, посочи Румен Радев.
Радев изказа уважението си към екипа на управителя на болницата доц. Иван Чавдаров за тяхната работа и професионализма им при рехабилитацията на децата и добави, че тази година по инициативата "Българската коледа" ще се работи за доставянето на високотехнологичен роботизиран уред "Локомат".
Повече от 1000 години Малтийският орден се грижи за подпомагане на деца в нужда, каза Великият магистър фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Да облекчаваме страданията и да лекуваме болестта на страдащия. Да позволим на хората да водят нормален живот, е основната цел на действията ни, каза Великият магистър и добави, че е много щастлив да открие доставената апаратура "Нирвана", предназначена за рехабилитация чрез виртуална реалност. Надявам се благодарение на "Нирвана" и на съответното лечение, много деца да оздравеят и да се чувстват добре, каза Великият магистър на Малтийския орден, който пожела в заключение Свята Коледа, изпълнена с радост и щастие.
С първия за България уред "Нирвана" за т.нар. виртуална рехабилитация, детето участва активно в процеса под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности. Видео: Цветомир Петров. Монтаж: Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg