Изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" беше открита в рамките на XVI световна среща на българските медииВ началото на втория ден от Шестнадесетата световна среща на българските медии в Кюстендил беше открита изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите".

Медийната среща продължава символно от Рилската света обител, каза по време на откриването генералният директор на БТА Кирил Вълчев, посочвайки най-ценната икона в Рилския манастир - чудотворната икона "Света Богородица Одигитрия". "Цялата изложба иде да ни покаже какво свързва най-силно Балканите, а това е вярата в чудото", каза Вълчев. С пожелание за вяра в чудото и за надежда той направи препратка към втория панел от световната среща - "Надежда в медиите". "Ще говорим за това как отразявахме кризата с COVID-19 през тази година и половина, къде сме между фактите и мненията за фактите и най-сетне - дали само страх трябва да има в медиите при такива кризи, или трябва да има и надежда, ако щете, даже да има и вяра в чудеса", каза още генералният директор на БТА.

Експозицията представя нов визуален проект, върху който Държавният културен институт към Министъра на външните работи съвместно с екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", каза по време на откриването директорът на института Снежана Йовева. Тя изрази благодарност към БТА и генералния директор на агенцията за партньорството.

Изложбата беше открита в "недовършената част" на художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора". Мястото разполага с големи пространства и изключителни експозиционни планове, посочи директорът на галерията Валентин Господинов.

Световната среща на българските медии се провежда в партньорство с Рилска света обител, Община Кюстендил, Национален дарителски фонд "13 века България", Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Студентско читалище "Свети Климент Охридски", Сдружение ГЛАС - Босилеград, България Ер, Сдружение за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg