За тайната на дълголетието на Марин Шидеров – първият столетник в Старо село

  • 20.07.2018
  • 06:44 мин.


Всички жители на сливенското село Старо село празнуваха заедно с Марин Шидеров. Първият столетник в селото откри тайната на своето дълголетие: човек много да не яде и много да не си отваря устата.
Марин Шидеров е роден преди 100 години в заможно семейство, разказа кметицата на селото Теодора Стоянова. Увлича се по левите идеи по време на съжителството си с Радой Ралин и това определя живота му. Бил е ръководител на група на РМС в селото, но след като е разкрит, попада в затвора. След 9 септември 1944 година е освободен и заминава като доброволец на фронта. След войната организира в Старо село ТКЗС и става негов председател. По-късно работи в Министерството на отбраната. След като се пенсионира се връща на село и е активен участник в читалищното дело.
Празникът е организиран по идея на съпругата му Роза Йоцова, с която имат двама сина с необичайните имена Мао и Хоши. Двамата се радват на четирима внуци и един правнук. Видео - Велина Василева. Монтаж - Валя Ковачева.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg