Вредител нанася поражения по гората над БлагоевградВредител нанася поражения по горите край Благоевград, около Симитли и Рилския манастир.  До 2 седмици, 60 процента от иглолистата на гората край Благоевград има опасност да изсъхнат. Причина дърветата да изглежда така, сякаш съхнат, е нападение от Ръждива борова листна оса. Нейните гъсеници се хранят с иглолистата на белия и на черния бор.

Този вредител се наблюдава от много години, като ежегодно се вземат мерки срещу нападенията му. Но през месец февруари тази година  фирмата, която е извършвала третирането срещу него обявява фалит и разпродава авиотехниката.

Началник отдел "Възобновяване на горите" в Югозападното държавно предприятие Вера Станишева заяви, че извънредното положение е забавило обявяването на обществена поръчка за намиране на нова фирма.

Сега процедурата по обществената поръчка тече, но сроковете за извършване на третирането са били до 30 април. От Югозападното държавно предприятие посочиха, че през септември, след като гъсениците какавидират в почвата, ще се направи обследване и спрямо броя и жизнеността им ще се установи какво ще бъде нападението през следващата година.  Дотогава ще бъде определен нов изпълнител и третирането на тези площи трябва да се извърши в срок.

Видео: Десислава Велкова. Монтаж: Емил Граничаров.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg