Магията на празника "Сурова" в ПернишкоПод знака на пандемия за втори път в Пернишко посрещнаха снощи традиционния празник "Сурова"/"Сурва". С наричания за спасение от коронавируса маскирани жители на региона възвестиха началото на новата сурвакарска година. Във всички общини в Пернишка област, с изключение на Трън, лумнаха ритуални огньове и със силен звън на хлопки, маски и огнен танц сурвакарите гониха злите сили.

"Сурова" е най-големият зимен празник в Пернишко. Нощта на старостилния Васильовден е най-шумната през годината в региона, защото се гони лошотията и се отварят вратите на доброто. Обредният танц около огъня се изпълнява в специален ритъм. Групата се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и други характерни персонажи.

През 2012 г. пернишката "Сурова" стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категория "Традиционни празници и обреди". На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Оператор - Владимир Шоков

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg